Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Όχι στη βία! Ναι στη φιλία!


    Με αφορμή την καθιέρωση της 6ης Μαρτίου ως ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την κατανόηση του ορισμού της βίας και των μορφών με τις οποίες αυτή εκδηλώνεται.
Οι μαθητές κλήθηκαν αρχικά να διατυπώσουν τους δικούς τους ορισμούς και να περιγράψουν ποιες κατά την άποψή τους θεωρούνται βίαιες πράξεις και εκδηλώνονται στο χώρο του σχολείου. Το σύνολο των απόψεων που διατυπώθηκαν αφορούσε σε πράξεις σωματικής βίας.


Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή παρουσιάσεων και βίντεο μικρού μήκους,  κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές συνειδητοποίησαν την πληθώρα των εκφάνσεων της βίας. Το κλίμα που διαμορφώθηκε στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων ήταν σχεδόν ενοχικό. Όλοι οι μαθητές συνειδητοποίησαν πως ίσως και άθελά τους έχουν υπάρξει θύτες ή θύματα, γεγονός που τους προβλημάτισε εμφανώς. Αργότερα, εκπαιδευτικοί και μαθητές προέβησαν σε διάλογο για να καθοριστούν οι προϋποθέσεις ένταξης μιας πράξης σε πράξη σχολικής βίας προκειμένου να αποσαφηνιστούν μελανά σημεία και να απενοχοποιηθούν τυχόν μεμονωμένες πράξεις των μαθητών στο παρελθόν.
Μετά τη συζήτηση έγινε η προβολή της ταινίας «Ο Βούδας λιποθύμησε από ντροπή» (Buddha collapsed out of shame, 2007 Μέρος 1ο, Μέρος 2ο). Η ταινία προσφέρεται για πληθώρα εξυπηρέτησης διδακτικών στόχων και συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Τέλος, οι μαθητές δεσμεύτηκαν πως από δω και στο εξής θα είναι πρέσβεις της φιλίας, υπερασπιστές των θυμάτων σχολικού εκφοβισμού και αντίμαχοι σε κάθε πράξη σχολικής βίας. Οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους, μετά από απαίτηση των μαθητών, δεσμεύτηκαν να επαναλάβουν ανάλογες εκδηλώσεις αναφοράς στο συγκεκριμένο ζήτημα.    




( Η δημοσίευση των φωτογραφιών έγινε μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων)