Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Επιτυχής η διεξαγωγή άσκησης αντισεισμικής προστασίας



       Στα πλαίσια επικαιροποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας, Νάστου Μαρίνα και Σαμαράς Γεώργιος, προέβησαν σε ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, τη διεξαγωγή άσκησης αντισεισμικής προστασίας και σε δραστηριότητες κατανόησης των μέτρων προστασίας αλλά και των ενεργειών που ακολουθούνται σε περίπτωση σεισμικής δραστηριότητας.



 Αρχικά, έγινε ενημέρωση  από τον Προϊστάμενο του Σχολείου Σαμαρά Γεώργιο για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού. Αξιοποιήθηκε η χρήση οπτικοακουστικών μέσων και υλικού, μέσω των οποίων οι μαθητές/τριες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου όπως και τη δραστηριότητα ορισμένων ηφαιστείων.
   Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές/τριες προκειμένου να διαπιστωθεί πως η άγνοια και ο πανικός είναι οι βασικότερες αιτίες  πρόκλησης τραυματισμών ή ακόμη  και απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Μελετήθηκαν παραδείγματα ορθών και λανθασμένων ενεργειών πρόληψης ατυχημάτων και οι μαθητές/τριες οδηγήθηκαν στη σύνταξη καταλόγου ενεργειών ορθής πρόληψης.
Ακολούθησε η επίδειξη χρήσης πυροσβεστικών μέσων και η γνωστοποίηση στους μαθητές των σημείων απομόνωσης ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής νερού στη σχολική μονάδα.











Κατόπιν έγινε άσκηση ενεργειών προστασίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου όπως και άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.              
Οι μαθητές/τριες ανταποκρίθηκαν με απόλυτη σοβαρότητα, μπόρεσαν να διαχειριστούν το φόβο και τον πανικό τους καθώς κατά την υποτιθέμενη διάρκεια εκδήλωσης σεισμού, οι εκπαιδευτικοί επιχειρούσαν να κουνήσουν τα θρανία κάτω από τα οποία βρισκόταν οι μαθητές/τριες και προκαλούσαν έντονους ήχους χτυπώντας τα θρανία, τα συρτάρια της έδρας και ρίχνοντας αντικείμενα (βιβλία, μπουκάλια νερού κ.α.) στο δάπεδο και ακολούθησαν κατά γράμμα το σχέδιο εκκένωσης του κτιρίου. 
Η άσκηση επαναλήφθηκε τρεις φορές σε ανύποπτες στιγμές προκειμένου οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν και να τελειοποιήσουν κατά το δυνατόν τις ενέργειές τους.
Η όλη δραστηριότητα έκλεισε με την εκπαιδευτικό του Σχολείου Νάστου Μαρίνα η οποία επανέλαβε τη συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και βοήθησε τους μαθητές/τριες να ζωγραφίσουν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας.
Μοίρασε πράσινες και κόκκινες κόλλες Α4 στις οποίες οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τις ορθές ενέργειες πρόληψης και προστασίας στις πράσινες κόλλες και τις εσφαλμένες στις κόκκινες κόλλες. 

Τα αποτελέσματα (ζωγραφιές με κανόνες) αναρτήθηκαν σε κολάζ στην είσοδο του σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: