Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ραγδαία η αύξηση απουσιών λόγω κρυολογήματος ή γρίπης

            Τρεις μόλις ημέρες μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Προϊστάμενος του Σχολείου μας Σαμαράς Γεώργιος στους μαθητές σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης την οποία αναμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα τέλη Ιανουαρίου και η αύξηση των κρουσμάτων τείνει να γίνει ανησυχητική.
Την περασμένη εβδομάδα (14-18/1) υπήρξαν τρεις απουσίες μαθητών/τριων που οφειλόταν στη συγκεκριμένη αιτία, ενώ σήμερα (21/1/13) οι απουσίες έφτασαν τις 11 σε σύνολο 20 μαθητών!
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στους μαθητές που απλώς έχουν κρυολογήσει  είναι συνήθως  πονόλαιμος την πρώτη ημέρα, ρινική συμφόρηση, καταρροή και φτερνίσματα. Τη  δεύτερη ημέρα ακολουθεί ο βήχας, ενώ συνοδεύονται από πονοκέφαλο και κακουχία. Πυρετός στους ενηλίκους σπάνια εμφανίζεται, ενώ είναι συχνότερος στα παιδιά. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως τρεις έως επτά ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμείνει για περισσότερο.


Τα συμπτώματα της γρίπης έχουν οξεία έναρξη με απότομη εισβολή πυρετού, κεφαλαλγίας, μυαλγιών, κακουχίας.  Αυτά τα γενικά συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και βήχα. Η γρίπη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθης πάθηση που αυτοϊάται. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα (πνευμονία, βρογχίτιδα).
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη δεν έχουν αιτιολογική θεραπεία.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω γρίπη ! (για μικρούς και μεγάλους)
                                                1.       Ανάπαυση
                                                2.       Λήψη άφθονης ποσότητας υγρών (χυμοί - τσάι)
3.       Αποφυγή αλκοόλ και καπνού
4. Φάρμακα για ανακούφιση των συμπτωμάτων (παυσίπονα και αντιπυρετικά)
5.       Τα αντιβιοτικά στη γρίπη δε βοηθούν (όπως και σε όλες τις ιώσεις). Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση, αν υποψιάζεται βακτηριακή επιπλοκή (π.χ. πνευμονία).
6.       Ο εμβολιασμός κάθε χρόνο είναι ένα καλό μέσο αποφυγής της γρίπης.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όχι ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους με γρίπη
Η ασπιρίνη στα παιδιά και στους εφήβους με γρίπη (και άλλες ιώσεις), σχετίζεται με την εμφάνιση της σπάνιας αλλά θανατηφόρας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο τουReye και δεν πρέπει να δίδεται. Η χορήγηση στους μικρούς ασθενείς υγρών, αντιπυρετικών με παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel), τα συχνά μπάνια αρκούν συνήθως να ελέγξουν τον πυρετό και την κακουχία που συνοδεύουν τη γρίπη.


Για την προστασία των μαθητών και δασκάλων από τη γρίπη συστήνεται:

Όσα  άτομα, παιδιά ή ενήλικες, παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, βήχας) θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει επίσης να παραμένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στο σχολείο για επτά ημέρες, ακόμα και αν τα συμπτώματα έχουν μικρότερη διάρκεια.
Αν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από επτά ημέρες, οι ασθενείς θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στο σχολείο, παρά μονάχα αν περάσουν 24 ώρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.
Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό (δάσκαλοι, καθηγητές, παιδαγωγοί) που παρουσιάζουν συμπτώματα όσο είναι στο σχολείο, θα πρέπει να απομονώνονται αμέσως και να ειδοποιούν τους δικούς τους για να τους μεταφέρουν στο σπίτι.
Ασπιρίνη ή άλλα σκευάσματα που περιέχουν ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε οποιοδήποτε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης σε άτομα κάτω των 18 ετών, εξαιτίας του κινδύνου για το σύνδρομο Reye (οξεία εγκεφαλοπάθεια που εμφανίζεται συνήθως κατά την υποχώρηση λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς).
Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά, όπως και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή την δική τους κλινική εικόνα.
Οι άρρωστοι μαθητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στη φροντίδα άλλων μικρότερων παιδιών (π.χ. αδέλφια) καθώς και δεν πρέπει να συμμετέχουν σε άλλες ομαδικές δραστηριότητες εκτός σχολείου.
Οι υπεύθυνοι κάθε σχολείου θα πρέπει να διατηρούν άμεση επικοινωνία με τις αρχές δημόσιας υγείας και να λαμβάνουν καθοδήγηση σχετικά με κάθε νέο μέτρο και εξέλιξη.
Μαθητές και δάσκαλοι πρέπει να τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, χρήση χαρτομάντιλου σε φτέρνισμα ή βήχα κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου